What is "Flow State" and how can I get more into it?
Flow ehk kulgemise mudel näitab tasakaalu

Mis on vooseisund ja kuidas seda rohkem leida?

Oma enam kui 10 aastase Microsoftis töötamise perioodil liikusin võimsas enesearengus. Mul oli suur ambitsioon ja andsin seetõttu (endale) kõvasti hagu. Tagantjärgi saan aru, et ma ei osanud oma pingeid mõistlikult maandada. Mingil perioodil olin endale maha müünud, et üks õlu igal õhtul ja sagedane kanepi suitsetamine on head tasakaalustavad praktikad 🙈 Samamoodi jätkates ei oleks läbipõlemine enam kaugele jäänud. Kuidas saab areneda nii, et säilib motivatsioon teekonda nautida ja endale mitte liiga teha?

Insplay tiimikaaslastega on meil korduvalt jutuks tulnud vooseisund ehk ingl "flow". Voos kulgemise kohta levib müüt, mille järgi on tegemist mõnusa tundega, kus asjad voolavad iseenesest õiges suunas ilma pingutuseta. Kõlab ju hästi ja kas poleks tore, kui elus on rohkem sellist mõnusat kulgemist?

Mind on vooseisundis kulgemine pikalt huvitanud ja olen tahtnud paremini mõista, kuidas on see seotud arenguga?

Nagu me ühtlasi teame, toimub areng tavaliselt mõnusast mugavustsoonist väljas. Oleme tõenäoliselt kõik omal nahal tundnud, et kasvamine ja muutus on väljakutsete ning oma luukerede seljatamise tulemus, mitte lõõgastunud olekus autopiloodil kulgemine.

Eelmisel aastal LEGO Serious Play koolitajate töötoas õppisin tundma Ungari psühholoogiaprofessori Mihály Csíkszentmihályi flow teooriat, mis vooseisundi hästi lahti seletab.

Flow mudeli järgi jõuame motiveeritud vooseisundisse siis, kui meie oskused ja väljakutse on tasakaalus. Teisisõnu - kui väljakutset pole piisavalt, muutub asi igavaks. Samas liiga kontimurdev väljakutse tekitab ärevust ja pinget.

Mihaly Csikszentmihaly vooseisundi mudel. Mis on voo seisund ja kuidas seda rohkem leida?
Mihaly Csikszentmihaly vooseisundi mudel
Vooseisundi saavutame siis, kui meie kompetentsid ja väljakutse on tasakaalus. LEGO Serious Play töötubades kogevad osalejad seda läbi voo koridoris üles alla liikudes, mis suurendab kaasatust, pakub tähenduslikkust ja paneb pidevalt parajas tempos proovile.

Töö ja õppimine kui mäng

Csíkszentmihályi on öelnud: "mõnutunne ja õppimine on sama mündi erinevad küljed. Täiskasvanud ja lapsed tunduvad kõige õnnelikemana efektiivselt õppides, mida kogetakse mängulisena. Efektiivne õppimine toimub siis, kui töö või lahendatav väljakutse on kaasahaarav ja pakub sisemist rahuldust."

Voo seisundis oleme väga loovad ja suudame püsida rohkem hetkes ehk keskenduda, kaotades sageli ruumi- ja ajataju ning kasutades parimal moel oma õppimise potentsiaali. Vooseisundi kõrghetk on see, kui suudame ära lahendada probleemi, mis algselt tundus liiga keeruline ja väljaspool meie võimekust. See on siis, kui ületame oma isiklikke ootusi ja võimekust.


Voo seisundis oleme väga loovad ja suudame püsida rohkem hetkes ehk keskenduda, kaotades sageli ruumi- ja ajataju ning kasutades parimal moel oma õppimise potentsiaali.

Mulle meeldib kujutleda elu laevana 🚢 Kui laev püsib ainult sadamas dokis, siis ei täida see oma tegelikku eesmärki. Laev peaks sõitma merel ja liikuma sihtpunktide suunas. See ei pruugi olla alati lihtne ja vahel tuleb jõudu katsuda tugevate tuulte, lainete ning ootamatute takistustega. Aga kui tead oma sihti ja püsid kursil, ei saa sind miski peatada.

Kas on võimalik jäädavalt püsida vooseisundis? 

Paljud soovivad tänapäeval saavutada ja püsida ainult kulgemises. Müstikakoolis tugineme sageli iidsetele Hermetismi õpetustele, mille "Rütmi printsiibi" (Principle of Rhythm) kohaselt ei ole reaalne püsida koguaeg voo seisundis. See pole jätkusuutlik ja viib läbipõlemiseni. Paratamatult tuleb pärast tõusu ka mõõn. Selle asemel, et püüelda pidevalt kõrghetkede poole, võiks pigem otsida paremat tasakaalu, et vähendada pendli liikumise skaalat. Mõõnaperioode saame kasutada taastumiseks, puhkuseks ja enda eest hoolitsemiseks. See võimaldab järgmist tõusu paremini ära kasutada.

Tõeline tasakaal on dünaamiline, mitte staatiline, sest midagi on meie elus alati muutuses. Inimesena me otsime liikumist ehk progressi. Päris elu ja imed sünnivad väljaspool mugavustsooni. 

Tasakaalus kulgemine

Isiklikust arengust huvitunutel on oluline luua oma ellu selline rütm, kus planeerime teadlikult rahulikku ehk tasakaalustavat aega oma kiiresse nädalasse. Väline maailm tahab meid pidevalt keskmest välja tõmmata ja oma karika täitmine pole kellegi muu vastutus, kui minu enda.

Ambitsioon pole minu elust kuhugi kadunud ja endiselt on töös mitmed maailma muutvad plaanid 😎 Küll aga olen pärast Microsoftis veedetud aega avastanud ja süsteemselt võtnud kasutusele erinevaid tööriistu, mis toetavad tasakaalus arengut.

Minu kulgemist aitavad tasakaalustada:
🧘 mediteerimine
✨ vaimsed rituaalid
😴 võimalikult stabiilne unerežiim
🍏 tasakaalus toitumine
😂 naer ja naerujooga
🤗 pere ja sõpradega veedetud aeg
🏋️ trenn
🕺 tantsimine
🥾 matkamine
🦄 energiaharjutused
ning palju muud...

Tasakaalukoht ehk optimaalne voo koridor on pendli keskpunkt ja mida rohkem suudame seal viibida, seda enam kogeme sisemist rahu ja suudame mängulist seisundit esile kutsuda.

Ägedat kulgemist 😉🙏
Andres


Jaga artiklit

After darkness comes light
How I spent seven days in a darkroom retreat