Kuidas saada oma häälega sõbraks?
Praktilised kõne- ja hääletehnika soovitused ning esinemise meelespea

Kuidas saada oma häälega sõbraks?

Kas sulle meeldib oma hääl? 🗣️ Kas julged seda kasutada? 🙊

Mul on küll üksjagu esinemiskogemust, aga oma hääle kasutamine on mulle pikalt olnud hirmuäratav ja olen sisimas arvanud, et see pole piisav…

Modernses Müstikakoolis on palju räägitud häälest kui instrumendist 🎛️ Meie igaühe hääl kannab unikaalset sagedust, mida on võimalik kasutada loomiseks, tervendamiseks ja vibratsiooni tõstmiseks.

Minu eesmärk on saada paremaks lugude rääkijaks (storytelling) ja esinejaks, et luua teistega tugevam ühendus ning seeläbi oma missiooni paremini ellu kutsuda. Lisaks kasutan igapäevaselt oma häält ja toonimist energiatöös ning rituaalides. 

Olin korduvalt kuulnud soovitust võtta hääletreeningut, kuniks avastasin Kerli Rannala hääle- ja kõnetreeningu koolituse. Mõeldud - tehtud, hüppasin mugavustsoonist välja ja panin end septembris alanud ja pisut üle kuu aja kestnud kursusele kirja.

Võin etteruttavalt öelda, et väga põnev, tervendav ja rikastav kogemus oli. Kursuse käigus kasvas julgus ja andsin treeningutel endale ühe enam luba "veidralt” või “valjult” kõlada. Iga koolituspäev oli samm lähemale sisemise usalduse tekkimisele, et kõik helid, mida mu keha suudab teha, on okei👍

Ei saaks öelda, et kursus oli lihtne. Pidin parajalt ennast tagant sundima ja pingutama, et võtta aega koduste harjutuste jaoks. Kui aga pool kursust oli läbitud, jõudsin äratundmisele, et tajun hääle resonantsi paremini ja tugi on muutunud kindlamaks. Kerlil on hea anne luua turvaline ruum ja kasutada erinevaid mängulisi harjutusi, mis andsid koosviibitud õhtutest positiivse kogemuse.

Tagantjärgi mõistan, kui palju kasvas kursuse käigus teadlikkus kõne ja hääle kasutamisest. Ühtlasi saan aru, kui vähe ma veel tean ja võimalusi kasvamiseks, ruumitaju parandamiseks ja veelgi teadlikumalt oma hääle juhtimiseks on veel palju. Põnev 🙃

Hääletehnika kasulikud praktikad🍓

Jagan Sinuga väikest valikut vabas vormis kõrva kõrva taha kogunenud märkmeid, et tarkusi paremini integreerida.

Hingamistugi - hingamine peab toimuma fraaside vahel, mitte kõne ajal.

Kui soovin, et mu sõnum kohale jõuaks, siis hea esinemise ja hääle suunamise eelduseks on lisaks sõnumile ka füüsiline ettevalmistus ehk kehasse tulek (soojendusharjutused).

Pane tähele, et põlved oleksid vabad, mitte lukus. See lubab puusadel avaneda, mis omakorda mõjutab roideid ja piisavat hapnikuvaru.

Kui istud toolil esimese 25% osal, saad teadlikult võtta ruumis rohkem tähelepanu ja ennast kehtestada.

Paljud meist kipuvad üle mõtlema ja muretsema. Ruumiga kohanemisel aitab julgelt energiaga peale minek ehk esmase hirmu kiire ületamine. Edasi on juba lihtsam.

Verbaalse info vastuvõtmist mõjutavad 30% sõnad ja 70% hääl.

Hea diktsiooni ja artikulatsiooni treenimisel on kõige olulisem keel ja keele tipp. Järgnevad huuled.

"Ma hoian kehas pinget" vs "mul on kehas pinge." Esimene lubab teadlikult otsustada pinget vähendada.

Kui soovin ennast kehtestada, pean oma häälega looma resonantsi ja seda suunama piisavalt tugevalt.

Kui heli suunad, siis on oluline seda kehaga toetada. Muidu saab kõri liiga palju pinget ja hääl läheb kähedaks.

Ära ole enesearenguturist. Miks teha järjekordset koolitust või kursust, kui sa ei pane saadud infot praktikasse? Pea päevikut, sest arengu toetamiseks on oluline refleksioon.

Avaliku esinemise praktiline meelespea📋

Kursuse käigus täiendasin oma esinemise meelespead järgmiste nippidega, mida enne järgmist esinemist kasutada esinemishirmu maandamiseks ning tõhusamalt sõnumi edastamiseks :

Kehasse tulek ja pingete teadlik vabastamine vahetult enne esinemist - käi järjest mõttes erinevad kehaosad läbi ning luba neil lõdvestuda.

Kätes on palju närvirakke ja sõrmede silitamine aitab rahuneda.

Kujuta ette, kuidas maandad end läbi kandade ja taldade.

360 kraadi sissehingamine ehk kujuta ette, kuidas õhk jõuab ja avardub kogu kehas. 4x4x4 ehk 4 sekundit sisse, välja ja paus.

Võta lavale minnes esimene hetk suurelt vastu. Kehtesta end kohe ruumis ja publikuga. "Ma olen valmis."

Meenuta eelnevaid edukogemuse (ankrud), mis aitavad kehas tekitada positiivse tunde. "Saan ka sel korral hästi hakkama!"

Naerata silmadega. Proovin seda ka muul ajal silmas pidada, et olla rohkem mänguline ja vähem tõsine.

Kui koht lubab ja oled näiteks backstages oma esinemise ootel, siis haigutamine on hea harjutus kõri ja kaela lõdvestamiseks.

Kellele soovitan häälekursust?

Hääl on nii võimas igapäevane tööriist, mille potentsiaal jääb paljudel kasutamata. Oma hääle teadlik kasutamine toetab juhtmõtet “tunne ennast” ja lubab meil end teostada mistahes valdkonnas.

Seetõttu julgen hääle- ja kõnetehnika koolitust soovitada igaühele, kes tahab mängulise arengu ja tervenemise teekonnal enesekindlamalt edasi liikuda. See investeering iseendasse tasub raudselt ära.

Armastusega 🙏
Andres

Kuidas on sinuga lood... kas kasutad oma häält teadlikult või on sul samuti vahel raskusi enda ruumis või seltskonnas kehtestamisega? Kas leidsid nendest soovitustest enda jaoks midagi? Vaata ka video kujul kogemuslugu ja jäta kommentaar Facebooki või Instagrami postituse alla 🤗


Jaga artiklit

Kas julgen suurelt armastada?
Sisemine dialoog suurest armastusest ja hirmu ületamisest